Jumaat, 29 Jun 2012

Seafood goreng panko & salad kentang


Hari ni nak bagi resepi yg takde sukatan.. macam mana ye, sebab masak ni semua main campak-campak je.   Ok first one, is seafood goreng ngan bread crumbs, kali ni guna Japanese bread crumbs atau Panko.  Dan utk seafood kak guna Oysters.  Di Jepun, oyster goreng panko ni di panggil Kaki Fry.

Ok bahan-bahannye :

Seafood, cuci dan lap kering
Tepung jagung
Telur
Bread crumbs (serbuk roti)
garam, oyster sauce, lada putih

Senang jer nak buatnye.  Seafood kita marinate dgn oyster sauce, dan lada putih.  Telur di pukul sikit dan campurkan garam secukup rasa.  Lepas tu siapkan station mcm gambar bawah ni.  Seafood di salut ngan tepung jagung.  Lepas tu celup dlm telur, dan selepas tu tekan2 dlm panko tu.  Kemudian, goreng sehingga garing.  Toskan minyak dan siap utk di hidang.


Utk salad kentang pulak, bahannye :

Kentang 2 biji, di potong dadu
Batang seleri 1, di cincang halus
Bawang merah, 2 biji, di cincang halus
Daun sup segenggam, cincang
Telur rebus 3 biji, di potong kecil
Mayonis 4 sudu, garam, gula, lada putih

Kentang di rebus sehingga lembut.  Angkat dan toskan air.  Campurkan semua bahan.  Adjust rasa utk garam, gula. lada putih.  Tambah lagi mayo kalau rasa tak cukup.  Siap ! 

Makan simple-simple je, janji homemade :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan