Rabu, 30 Mei 2012

Chili (Daging & kacang merah)


Hari ni mencari-cari idea apa pulak nak buat dengan daging yang ada sikit lagi tu.. memula nak buat Spaghetti meatball, selak2 buku terjumpa resepi Chili.  Nama asalnye "Chili con carne" iaitu daging kisar yg di masak macam stew, dengan cili dan tomato.  Kalau di Penang, akak teringatkan resepi Barmia, yg selalunye di cicah ngan roti.  Resepi chili ni ala-ala daging yang kita makan dalam Coneydog kat A & W tu.. 

 OK, harap bertenang.. resepi ni panjang sikit.  




Bahan-bahannye : 
Minyak masak utk menumis
500 gm daging lembu, di cincang kasar

Bahan A :
1 biji bawang besar, di cincang 
1 biji bawang putih, cincang
2 biji cili merah dan 2 biji cili hijau, cincang
1/2 batang seleri, cincang
2 sudu besar serbuk cili 
1 sudu besar serbuk jintan putih

Bahan B : 
3/4 tin tomato hiris dgn jus nye
1/2 tin kacang merah (kidney beans) di basuh bersih

Bahan C :
4 sudu besar sos tomato/ 2 sudu puri
1 sudu besar sos Worcestershire
2 sudu besar sos barbeku
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar gula merah
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam

 
 Mula-mula tumis Bahan A selama seminit dua.  Kemudian masukkan daging, goreng sehingga masak.  Tambahkan Bahan B dan kacau seketika.  Perasakan dengan Bahan C.  Bahan C tu boleh di lebih atau kurangkan mengikut selera kita agar rasanye seimbang - masam, manis dan masinnye. 

Biarkan kuah mereneh dengan api yang kecil selama lebih kurang 15 ke 20 minit.  Rasa-rasa dan pastikan kacang merah dah empuk, sebelum di tutup api.  Hidangkan sebagai pencicah, di makan dgn roti.  

Utk resepi roti yg paling simple, boleh singgah ke blog Bakingproject ye.  Sedap utk makan petang.  Try lah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan